Makkelijker melk voeren aan kalveren

Het handmatig voeren van uw kalveren in (speen)emmers vraagt veel arbeid: twee of drie keer per dag water en melkpoeder mengen, emmers tillen en vervolgens de (speen)emmers vullen. Er zijn diverse mogelijkheden om hier op arbeid te besparen. Wilbert Swinkels, specialist Jongvee, zet een aantal manieren en systemen voor u op een rij.

Spenenbak: 1 bak vullen in plaats van losse emmers

Bij de spenenbak houdt u de kalveren, vanaf 10 dagen leeftijd, in een groep. In een grote bak met net zoveel spenen als er kalveren zijn, verstrekt u in een keer de melkhoeveelheid voor alle dieren. Dit systeem is ook verkrijgbaar met speciale spenen, waarbij kalveren harder moeten zuigen om melk te drinken. Hierdoor produceren uw kalveren meer speeksel en dus natriumbicarbonaat, wat een positief effect heeft op de gezondheid van uw dieren. Voor 2 liter melk heeft een kalf wel 4 tot 5 minuten nodig om het op te drinken. Het voordeel is dat de dieren vervolgens niet meer bij elkaar gaan zuigen. Ten opzichte van het traditionele systeem met (speen)emmers bespaart u op deze manier arbeid, omdat u maar één grote 'emmer' hoeft te vullen in plaats van allemaal losse emmers.

Melktaxi: niet meer slepen met emmers

De melktaxi is verkrijgbaar in allerlei varianten en kunt u al gebruiken na de biestperiode, dus vanaf dag 3. In principe is dit een groot voorraadvat waarmee u naar de kalveren toe rijdt en elk kalf individueel voert in een eigen (speen)emmer. Op deze manier hoeft u geen emmers met melk meer te tillen. De luxere varianten van de taxi hoeft u alleen met melk en de gewenste hoeveelheid poeder te vullen, deze maakt zelf de melk klaar, waarmee u dus nog meer arbeid bespaart.

Wilbert Swinkels specialist Jongvee

Door het onbeperkt verstrekken van koude melk, hoeft u de emmers, in de periode dat u de kalveren individueel huisvest, maar eens per dag te vullen.

Kalverdrinkautomaat: fysieke arbeid fors beperken

Met een kalverdrinkautomaat beperkt u fysieke arbeid en piekmomenten. Het drinkautomaat sluit u aan op de waterleiding, zo hoeft u alleen regelmatig het voorraadvat te vullen met melkpoeder. Vanaf 10 dagen leeftijd kunt u kalveren in groepen bij het kalverdrinkautomaat plaatsen. Wel vraagt het kalverdrinkautomaat om een strikte controle van de kalveren en dagelijks schoonmaken van het automaat en bijbehorende slangen.

Onbeperkt koude melk verstrekken: een keer per dag voeren

Naast een systeem voor melk voeren is er ook een voerstrategie waarmee u arbeid kunt besparen: Kalvolac Unlimited. Door het onbeperkt verstrekken van koude melk, hoeft u de emmers, in de periode dat u de kalveren individueel huisvest, maar eens per dag te vullen. Dit systeem is met name geschikt voor het kalverdrinkautomaat, omdat u daarmee de melkgift automatisch op- en af kunt bouwen.

Wilt u weten welk systeem u kan helpen om arbeid te besparen? Neem dan gerust eens, via uw eigen adviseur, contact op met onze specialist Jongvee in uw regio.

Ook interessant voor u

10 mrt 2017

Secure opfok bij familie Wilpshaar

In een dikke laag stro, onder de warmtelamp ligt een brandschoon kalfje. Het beeld van de secure opfok van Wilpshaar. Lees hun ervaringen.

Druk, druk, druk

Bespaar tijd bij uw jongvee met onbeperkt melk voeren, de hoogtemeetservice en slimme voerconcepten.

Maximale jeugdgroei

Door onbeperkte melkverstrekking kunnen uw jongste kalveren sneller groeien in uier-, bot- en spierweefsel.

Opfokkosten verlagen

U heeft verschillende manieren om uw opfokkosten te verlagen. De basis is een lagere afkalfleeftijd van uw vaarzen.

Hoe staat uw jongvee ervoor?

Door uw jongvee te meten en de gegevens in te voeren krijgt u inzicht in de ontwikkeling van uw jongvee en uw verborgen rendement.

DairyStart

DairyStart helpt u bij het verlagen van de afkalfleeftijd van uw jongvee naar 24 of 22 maanden. Dit levert u meer fosfaatruimte en liquiditeit op!