Grasmonitor: enorme kwaliteitsverschillen

22 sep 2017

Bijna 200 punten verschil in VEM, van 880 tot 1060 VEM en een ruw eiwit dat varieert van 200 tot 260 gram. Het ene perceel is al weer gemaaid, op de ander is beweiding nog niet eens mogelijk door de vele regen. Een enorm verschil dus in voederwaarde van gras momenteel.

Gemiddeld bevat gras nu zo'n 980 VEM en 230 gram ruw eiwit. Het suikergehalte is licht gestegen naar 80 gram suikers. Door de kortere dagen en koudere nachten neemt de grasgroei af. Ook de bodemtemperatuur is hard gedaald naar 13,9ºC. Ook hierin zijn grote regionale verschillen te zien, zoals u in de tabel kunt zien.

Grasgroei op weidepercelen (in kg ds per dag)

  week 36 week 37 week 38
Noord 62 78 17
Oost 34 39 43
Zuid - - -
West - 60 40

Over de grasmonitor van Agrifirm

Om u goed zicht te geven op het verloop van de graskwaliteit heeft Agrifirm voor u de grasmonitor ontwikkeld. Diverse bedrijven verdeeld over het land en gespreid per grondsoort nemen wekelijks een vers grasmonster. Met de cijfers van de grasmonitor stemmen wij de Compleetvoeders tijdens het weideseizoen af op de graskwaliteit. Ook gebruikt uw adviseur Rundvee deze grasvoederwaarde bij het voeradvies op uw bedrijf in het weideseizoen.

Ook interessant voor u

Beweiden met WeideKompas

Kiest u voor beweiden? Met het WeideKompas haalt u meer rendement en gemak uit uw beweiding bij elk melksysteem!

DairyGrass

Een efficiënte benutting van voer en mineralen is belangrijker dan ooit. Alles moet kloppen om het gewenste resultaat te behalen én beter te scoren in de KringloopWijzer.

Ruwvoer Totaal®

Regelgeving, bodem, bemesting, gewas, oogst en voeding zijn bepalend voor de ruwvoeropbrengst. Stem deze factoren op elkaar af met Ruwvoer Totaal.

Grasmixen

Bemesting van uw grasland is maatwerk. Welke elementen heeft uw gras nodig om meer uit uw ruwvoerteelt te halen?

Gewasbescherming

Agrifirm ondersteunt u in uw zoektocht naar een verantwoorde gewasbescherming, die in balans is met de wensen van u en de overheid.

Gewasbeschermingsmiddelen

Agrifirm ondersteunt u in uw zoektocht naar een verantwoorde gewasbescherming, die in balans is met uw wensen en die van de overheid en maatschappij.