Grasmonitor: grasgroei hoog, voederwaarde gelijk

26 mei 2017

Bij dit warme, drukkende weer loopt de grasopname sterk terug. Door uw dieren op het heetst van de dag op te stallen, kunt u hittestress wellicht beperken. De koeien nemen overdag op stal meer energie op en drinken meer water. En daarnaast blijkt uit onderzoek dat de grasopname vooral in de avond en vroege ochtend juist erg hoog is.

De kwaliteit van het gras is momenteel prima en afgelopen week nauwelijks gewijzigd in voederwaarde. Gras bevat momenteel meer dan 1000 VEM en zo'n 250 gram ruw eiwit per kg drogestof. Van deze graskwaliteit is, op papier althans, prima te melken.

Meer gras beschikbaar voor beweiding

De afgelopen week was de gemiddelde grasgroei op de weidepercelen 75 kg drogestof per hectare per dag, dus zo'n 20 kg drogestof hoger dan vorige week. Dat betekent dat er momenteel meer gras beschikbaar komt voor uw weidende koeien. Meer beschikbaar betekent lang niet altijd dat er meer gras wordt opgenomen, ook de bijvoeding en de weersomstandigheden spelen daarbij een rol.

 

Grasgroeicijfers

Regio Bodemtemperatuur Grasgroei weidesnede
  (in ºC, op 10 cm diepte) (kg drogestof per hectare per dag)
Noord (klei) 15,5 79
Oost (zand) 16,0 88
Zuid (zand) 15,5 50
West (veen) 15,6 83
Bron: Agrifirm in samenwerking met Veeteelt

Over de grasmonitor van Agrifirm

Om u goed zicht te geven op het verloop van de graskwaliteit heeft Agrifirm voor u de grasmonitor ontwikkeld. Diverse bedrijven verdeeld over het land en gespreid per grondsoort nemen wekelijks een vers grasmonster. Met de cijfers van de grasmonitor stemmen wij de Compleetvoeders tijdens het weideseizoen af op de graskwaliteit. Ook gebruikt uw adviseur Rundvee deze grasvoederwaarde bij het voeradvies op uw bedrijf in het weideseizoen.

Ook interessant voor u

Beweiden met WeideKompas

Kiest u voor beweiden? Met het WeideKompas haalt u meer rendement en gemak uit uw beweiding bij elk melksysteem!

DairyGrass

Een efficiënte benutting van voer en mineralen is belangrijker dan ooit. Alles moet kloppen om het gewenste resultaat te behalen én beter te scoren in de KringloopWijzer.

Ruwvoer Totaal®

Regelgeving, bodem, bemesting, gewas, oogst en voeding zijn bepalend voor de ruwvoeropbrengst. Stem deze factoren op elkaar af met Ruwvoer Totaal.

Grasmixen

Bemesting van uw grasland is maatwerk. Welke elementen heeft uw gras nodig om meer uit uw ruwvoerteelt te halen?

Gewasbescherming

Agrifirm ondersteunt u in uw zoektocht naar een verantwoorde gewasbescherming, die in balans is met de wensen van u en de overheid.

Gewasbeschermingsmiddelen

Agrifirm ondersteunt u in uw zoektocht naar een verantwoorde gewasbescherming, die in balans is met uw wensen en die van de overheid en maatschappij.