Grasmonitor: goede voederwaarde, minder smakelijk

15 sep 2017

De graskwaliteit is goed met een wat hoger ruw eiwit en VEM. Het suiker is flink gedaald, waardoor de smakelijkheid een aandachtspunt is.

De grasmonitor laat precies zien wat vorige week is voorspeld: door het minder zonnige weer bevat vers gras minder suikers. De smakelijkheid en daarmee wellicht ook de grasopname loopt hierdoor terug. De grasgroei is afgelopen week netjes op peil gebleven.

VEM en RE gestegen

De kwaliteit van het gras is wel goed. Het ruw eiwitgehalte is gestegen naar 270 en ook de VCOS is vrij hoog voor de tijd van het jaar. Ook de VEM ligt op een mooi hoog niveau van 990 VEM. Prima gras om van te melken dus, als u de opname op peil kunt houden.

 

Grasgroei op weidepercelen (in kg ds per dag)

  week 35 week 36 week 37
Noord 55 62 78
Oost 22 34 39
Zuid - - -
West 48 - 60

Over de grasmonitor van Agrifirm

Om u goed zicht te geven op het verloop van de graskwaliteit heeft Agrifirm voor u de grasmonitor ontwikkeld. Diverse bedrijven verdeeld over het land en gespreid per grondsoort nemen wekelijks een vers grasmonster. Met de cijfers van de grasmonitor stemmen wij de Compleetvoeders tijdens het weideseizoen af op de graskwaliteit. Ook gebruikt uw adviseur Rundvee deze grasvoederwaarde bij het voeradvies op uw bedrijf in het weideseizoen.

Ook interessant voor u

Beweiden met WeideKompas

Kiest u voor beweiden? Met het WeideKompas haalt u meer rendement en gemak uit uw beweiding bij elk melksysteem!

DairyGrass

Een efficiënte benutting van voer en mineralen is belangrijker dan ooit. Alles moet kloppen om het gewenste resultaat te behalen én beter te scoren in de KringloopWijzer.

Ruwvoer Totaal®

Regelgeving, bodem, bemesting, gewas, oogst en voeding zijn bepalend voor de ruwvoeropbrengst. Stem deze factoren op elkaar af met Ruwvoer Totaal.

Grasmixen

Bemesting van uw grasland is maatwerk. Welke elementen heeft uw gras nodig om meer uit uw ruwvoerteelt te halen?

Gewasbescherming

Agrifirm ondersteunt u in uw zoektocht naar een verantwoorde gewasbescherming, die in balans is met de wensen van u en de overheid.

Gewasbeschermingsmiddelen

Agrifirm ondersteunt u in uw zoektocht naar een verantwoorde gewasbescherming, die in balans is met uw wensen en die van de overheid en maatschappij.