Fosfor is onmisbaar voor koeien

12 jun 2017

Wilt u efficiënter omgaan met fosfor? Dat kan! Houd hierbij wel rekening met de netto
fosforwaarde, want zowel voor uw jongvee als droge- en melkgevende koeien is
fosfor onmisbaar.

Fosfor is essentieel voor uw jongvee, droge en melkgevende koeien. Jongvee en zelfs al embryo's gebruiken fosfor voor groei. Voor koeien is fosfor de bouwsteen van melkeiwitten. Daarnaast is fosfor essentieel voor de groei van pensflora en nodig in speeksel voor het buffersysteem. Ook is fosfor een bouwsteen voor verschillende hormonen, enzymen en celmembranen. Uw koe slaat fosfor op in speeksel en botten.

Fosforstromen in de koe

Rekenvoorbeeld: via het rantsoen neemt een koe met een dagproductie van 40 kg melk, 80 gram fosfor op. Bij het herkauwen komt 140 gram fosfor vrij via het speeksel. Zo komt er 220 gram fosfor in de pens. Bij de vertering neemt de koe 176 gram fosfor op via het bloed, voor speeksel- en melkproductie. Een deel van het fosfor gaat verloren door endogeen verlies. De rest van het fosfor wordt gebruikt voor lichaamsonderhoud, of verlaat de koe via de mest. (zie afbeelding)

Fosfortekort: groeiachterstand, melkproductiedaling

Bij een fosfortekort haalt uw dier fosfor uit de voorraad in de botten. Hierdoor ontstaat er groeiachterstand bij jongvee. Droge koeien kunnen melkziekte-achtige verschijnselen vertonen zoals het niet meer kunnen staan. Bij koeien in lactatie daalt de voeropname omdat er onvoldoende fosfor is voor de speekselproductie. Verder vertoont de koe klachten als melk- en melkeiwitproductiedaling en een verminderde vruchtbaarheid. Kortom: de juiste fosforgift is essentieel voor een gezonde veestapel.

U kunt wellicht efficiënter omgaan met fosfor, maar maak daarbij altijd gebruik van de netto fosforwaarde om verantwoord de fosforproductie op uw bedrijf te kunnen verlagen. Vraag uw adviseur hier gerust naar, hij of zij kijkt graag met u mee!

Ook interessant voor u

2 jun 2017

Aanpassing fosfaatreductieplan: jongveegetal, 12% reduceren en tweede maand telt

Jongveegetal is aangepast, verminderingspercentage wordt 12% en een heffing of bonus alleen in de tweede maand van de periode. Dat zijn de wijzigingen in het fosfaatreductieplan.

24 mei 2017

Fosfor in de koe; zo werkt het

Fosfor is belangrijk voor de koe. Maar hoe gaat een koe om met fosfor wat ze uit het voer opneemt? Wij laten het u graag zien.

18 mei 2017

De-minimissteunverklaring nodig om GVE-bonus te ontvangen

Om de GVE-bonus te ontvangen dient u een de-minimissteunverklaring in te vullen.

Netto fosfor rantsoenberekening

Op een verantwoorde manier uw fosforaanvoer verlagen en toch een gezond resultaat behalen; dat kan met de netto fosfor rantsoenberekening!

Rekentool Fosfaatreductieplan

Bereken de gevolgen van de maatregelen uit het fosfaatreductieplan voor uw bedrijf met de rekentool van Agrifirm Exlan.