“Alle 230 koeien knallen in een keer de wei in”

25 aug 2017

"Zouden we het nog kunnen na 12 jaar opstallen?" Dat was één van de redenen van melkveehouders Henk en Trienke om vorig jaar te starten met het weiden van hun koppel koeien. Of het ze gelukt is? Dat kunt u zelf komen bekijken tijdens de open dag, speciaal voor nieuwe weiders, op 31 augustus.

"Ik weet eigenlijk niet eens meer waarom we na de bouw van de stal zijn gestopt met weiden", vertelt Henk Elshof, die wel steeds vaker uit moest leggen waarom de koeien binnen bleven. Samen met zijn nieuwsgierigheid of ze het kunstje nog kennen na 12 jaar opstallen én economisch redenen als lagere bewerkingskosten en de weidepremie, gaven in 2016 de doorslag om te starten met weiden. Inmiddels weiden Henk en Trienke Elshof uit het Friese Oldetrijne hun veestapel op de helft van hun 115 hectare tellende huiskavel. Hoe ze dat precies doen? Dat laten ze u graag zien tijdens de open dag voor nieuwe weiders op donderdag 31 augustus.

Vrije keuzesysteem

Samen met WeideCoach Jacob van Veldhuisen, die ook specialist Ruwvoermanagement bij Agrifirm is, heeft Henk in 2016 een plan gemaakt. "We zijn begonnen met het vrije keuzesysteem, waarbij eerst de oudmelkte koeien dag en nacht de wei in konden. Toen na een paar maanden alle oudmelkte koeien hadden gekalfd, kregen alle dieren toegang tot de wei." Ook zit Henk in de studiegroep Nieuwe Weiders van stichting Weidegang, waarbij hij tijdens het seizoen samen met andere weiders bij elkaar komt om van elkaar te leren.

Melkveehouder Henk Elshof in 2016 gestart met beweiden

Nu ben ik echt meer afhankelijk van het weer.

Experimenteren met roterend standweiden

"Dit jaar zijn we direct begonnen met standweiden in 6 percelen van 8 hectare. Iedere 4 weken krijgen de koeien een nieuw blok. De essentie is dat we iedere maand maaien, dat willen we niet vaker doen. Op dit moment experimenteren we met roterend standweiden, waarbij de koeien elke dag een nieuw perceel krijgen", vertelt Elshof over zijn weidesysteem.

'Koeien knallen in een keer naar buiten'

Uitbrekende koeien. Dat had Henk verwacht toen hij begon met weiden. Dit bleek niet het geval te zijn. "Ik heb dan ook een perceel bij de stal wat ik altijd gebruik als doorvoerroute. De koeien hebben dus alle ruimte en er zijn geen smalle weggetjes. Dat is dan ook wel nodig, want de koeien knallen in een keer naar buiten", ziet Henk. Ook valt het de melkveehouder op dat de vaarzen het weiden goed oppakken, ondanks dat ze als pink niet buiten zijn geweest. "Ze gaan naast een andere koe staan, kijken het grazen af en gaan vanaf dag 2 gewoon met de rest mee en staan grazend in de wei." 's Avonds na het melken ligt er vers voer aan het voerhek. Een deel van de koeien ploft na de ochtendmelking in de box, en wacht af tot de deuren naar de wei om tien uur opengaan. Wel merkt Henk dat het weiden hem meer tijd kost. "Al vind ik de afwisseling ook wel erg lekker, even wat meer uit de stal zijn."

Planning in de soep

Wel zorg het weiden dat Henks strakke planning geregeld in de soep loopt. "Ik ben van de discipline en vaste tijden. Nu ben ik echt meer afhankelijk van het weer. Als het regent en de koeien later naar buiten gaan raakt mijn tijdsplanning in de war. In de ochtend deed ik vaak de dingen op stal, nu is het allemaal wat rommeliger." En datzelfde geldt ook voor Henks gras. "Ik ben veel bezig met mijn grasland en gewend hoge opbrengsten te halen. Die vieze, zwarte plekken bij de dam doen dan toch wel een beetje zeer."

Ook interessant voor u

16 mrt 2017

“We weiden de koeien zoveel mogelijk”

“We weiden de koeien zoveel mogelijk, dat houdt in dat ze dag en nacht buiten lopen”, vertelt Johan Bonekamp Bekijk zijn ervaringen.

1 mrt 2017

Weidesystemen in beeld

Als u dit jaar weer gaat beweiden is het belangrijk om een systeem te kiezen dat past bij u en uw koeien. Bekijk in deze filmpjes welke systemen er zijn!

22 mrt 2017

Robotbezoek op peil houden bij weidegang

“Ik kies voor combi weiden om het robotbezoek op peil te houden”, zo vertelt Martijn Riezebosch over beweiding. Bekijk zijn ervaringen.

Beweiden met WeideKompas

Kiest u voor beweiden? Met het WeideKompas haalt u meer rendement en gemak uit uw beweiding bij elk melksysteem!

21 aug 2017

Tips voor smakelijk gras

Het suikergehalte, en daarmee de smakelijkheid, van gras daalt. Bekijk hier de tips om toch een hoge grasopname te realiseren.

20 okt 2017

Grasmonitor: gras de smakelijke eiwitbron

Het leek de afgelopen week wel voorjaar. Temperaturen van boven de 20ºC met geregeld zon.

26 apr 2017

Mineraalvoorziening jongvee tijdens weidegang

Het standaardadvies om mineralen aan uw jongvee te verstrekken is om het in poeder/granulaat vorm aan te beiden. In een gemengd rantsoen op stal kunt u dit eenvoudig realiseren.

11 mei 2017

Ureumgehalte op peil houden

Schommelingen in het ureumgehalte in de melk zijn onvermijdelijk. Bekijk hier hoe u deze wel binnen de streefwaarden kunt houden.